Initiativa legislativa de renuntare la ora de iarna in Romania

ora romaniaPe baza unui studiu britanic, un parlamentar roman a initiat o propunere legislativa, in care propune ca Romania sa renunte la ora de iarna, iar ora de vara sa fie cea oficiala pentru toate zilele anului.

Propunerea legislativa se afla pe site-ul Camerei Deputatilor, in dezbatere publica, si doreste sa modifice si sa completeze Ordonanta de Guvern nr.20/1997, privind stabilirea fusului orar pe teritoriul tarii noastre.

In expunerea de motive, Constantin Mazilu ofera exemplul altor state: „Odata cu accentuarea crizei economice, Ucraina nu mai practica trecerea la ora de iarna, pentru a economisi energie electrica. La fel si Federatia Rusa. Si Irlanda, precum si multe alte tari din toata lumea fac exceptie de la regimul trecerii la ora de iarna, din aceleasi rationamente de ordin economic, dar si uman. Presedintele Ucrainei a explicat ca tara sa a renuntata la ora de iarna, in conditiile in care schimbarea de la ora de vara la cea de iarna ‘poate duce la stres si boli’”, si-a motivat deputatul necesitatea acestei legi.

De asemenea, parlamentarul detaliaza: „Aceasta lege are ca scop utilizarea totala a zilei, imbunatatirea conditiilor de munca si odihna, dar si evitarea influentei negative pe care o are trecerea la ora de iarna asupra sanatatii populatiei. Deloc de neglijat sunt si efectele pozitive pe care le-ar crea la nivel economic, gratie reducerii consumului de energie electrica”, a explicat pesedistul.

Constantin Mazilu citeaza date dintre-un studiu realizat de oamenii de stiinta ai unei universitati din Regatul Unit: „Trecerea la ora de iarna poate antrena tulburari grave la nivelul ritmului biologic al omului. ‘Bucurati-va de o ora in plus de somn cat puteti’ spun specialistii de la Universitatea Glasgow, Marea Britanie, care avertizeaza ca efectul schimbarii de ora dispare in cateva zile. Afirmatia acestora vine in urma unui studiu la care au participat numai 3.000 de adulti din Marea Britanie si care a demonstrat ca, odata cu schimbarea prei, in ultimul weekend al lunii octombrie, calitatea somnului dispare. Cei mai multi dintre participantii la studiu au declarat ca se simt chiar mai energici si mai fericiti decat inaintea trecerii la ora oficiala de iarna. Insa beneficiile lenevirii de fiecare an, din ultima duminica a lunii octombrie, dispar rapid, multi dintre cei care s-au declarat multumiti de situatie spunand ca se simt mai rau ca atunci cand dormeau mai putin”, se mai mentioneaza in expunerea de motive a deputatului PSD.

One thought on “Initiativa legislativa de renuntare la ora de iarna in Romania

  • 28 octombrie, 2013 la 11:27
    Permalink

    .. ciudat.. nam inteles nimic din articol.. dar ca vrea sa anuleze ora de iarna… pt ca 3.000 britanici se simt mai bine timp de cateva zile.. daca nu au ora de iarna. pt asta 20.000.000 romani tre sasi schimbe obiceiul.. ok

    in alta ordine de idei.. stiam ca se schimba ora pt ca scade consumul de electricitate.. mai putine becuri aprinse.. etc..

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *