De unde provine superstitia celor „trei ceasuri rele”
Superstitia celor „trei ceasuri rele” ale zilei de marti este derivata dintr-o regula folosita in astrologie. Astfel, desi fiecare zi este impartita in 24 de ore, in astrologie durata orelor (cunoscute ca „ore planetare“) nu este aceeasi cu cea deja cunoscuta, de 60 de minute.
Mai mult, fiecare zi nu incepe cu aceeasi ora, iar acest ceas indica planete, nu ore obisnuite. Intervalul orar dintre apus la rasarit este impartit in cate 12 ore egale ca lungime, la fel si noaptea.
Pentru ca ziua si noaptea au lungimi diferite pe parcursul anului, doar la echinoctii fiind perfect egale, cele 12 ore au, asadar, dimensiuni diferite. Fiecare zi a saptamanii incepe la rasaritul Soarelui cu ora care corespunde planetei guvernatoare a zilei respective.
Pe parcursul celor 24 de ore, sapte planete diferite guverneaza cate o ora, succedandu-se de mai multe ori pana la finalul zilei.
Ziua de marti incepe cu ora planetara ce apartine planetei Marte, care guverneaza acesta zi, aceasta fiind considerata o planeta „malefica”, cu energii negative. Mai mult, pe parcursul intregii zile mai exista alte doua ore planetare marcate de energia acestui corp ceresc. Marti, in total, vor exista trei ore planetare patronate de Marte. In restul zilelor din saptamana exista cate doua ore guvernate de cele Marte, deci se poate spune ca fiecare zi din saptamana are cate doua ceasuri rele, si numai ca martea exista celeblere „trei ceasuri rele”.