Muzeul Ceasului din Ploiesti va fi restaurat si consolidat

muzeul ceasului ploiestiVineri, 26 iulie, a fost semnat contractul de lucrari pentru reabilitarea Muzeului Ceasului „Nicolae Simache”, finantat in cadrul programului Regio.

Lucrarile de restaurare si consolidare urmeaza sa recupereze intreg repertoriul de finisaje si decoratii, redandu-se in acest fel edificiului valoarea arhitecturala originara.

Lucrarile vizeaza consolidarea structurii, refacerea modenaturii fatadelor, a tamplariei, a finisajelor interioare, a tencuielilor, a pardoselilor, extinderea instalatiilor electrice, de apa si canalizare.

De asemenea se vor executa lucrari de amenajare exterioara, trotuare de protectie, alei, imprejmuire, spatii verzi.

Patrimoniul Muzeului Ceasului „Nicolae Simache” numara in prezent peste 4.000 de piese si componente specifice, de mare valoare si atractivitate, ilustrand evolutia sistemelor de masurat timpul din secolele al XVI-lea – al XIX-lea, de la primele ceasuri – cadranele solare, ceasurile arzatoare, cu apa sau cu nisip -, pana la ceasornicele mecanice, cutiile muzicale ce functioneaza cu mecanismele de la ceasornice, precum si ceasurile bijuterii.

Muzeul va fi reabilitat cu ajutorul fondurilor Regio aferente Axei prioritare 1 „Sprijinirea dezvoltarii durabile a oraselor – poli urbani de crestere”, Subdomeniul „Poli de crestere”. Valoarea totala a contractului de finantare este de 7.949.234,58 lei, din care valoarea totala eligibila este de 6.271.031,95 lei (5.038.774,17 lei fonduri nerambursabile FEDR; 1.106.837,14 lei fonduri din bugetul national; 125.420,64 lei cofinantarea eligibila a beneficiarului).

Durata de implementare este de 36 de luni, perioada de timp in care va fi restaurat si consolidat monumentul de arhitectura de importanta nationala si universala, unic in reteaua muzeelor din Romania.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *