Dispozitiv de intoarcere pentru ceasuri

Ceasurile automatice au nevoie sa fie miscate la anumite intervale de timp, pentru ca arcul ce asigura sursa de energie sa ramana tensionat si sa asigure o functionare constanta a acestuia.

Arcul stocheaza suficenta energie pentru a mentine ceasul in parametrii functionali. Totusi, atunci cand nu este purtat, dupa aproximativ 48 de ore, arcul se detensioneaza complet si ceasul se opreste.

Daca nu purtati in mod constant un ceas automatic, va puteti gandi la achizitionarea unui dispozitiv, ce face acest luru. Ceasurile vor fi astfel intoarse in func?ie de modul ales, iar dupa o pauza ciclul reincepe. Direc?ia de rotire este ajustabila, iar sensul de rotire este reglabil.

O versiune mai avansata a acestui mecanism este cel automatic, care utilizeaza un mecanism gen pendul rotativ, pentru a tensiona arcul. Miscarea rotativa este generata de miscarile aleatorii ale bratului purtatorului in timpul activitatilor obisnuite ale acestuia.

Multe ceasuri automatice beneficiaza de mai multe functii, precum indicarea zilei si a datei, indicator pentru luna, an bisect, fazele lunii, maree, fuse orare diferite, etc. In mod normal, fiecare functie aditionala consuma din energia arcului si reduce astfel timpul de operare dintre intoarceri.

Toate aceste ceasuri, cand sunt descarcate complet, trebuiesc resetate pentru a putea fi purtate din nou. Pe masura ce numarul functiilor creste, se mareste si timpul de resetare a ceasului.

In plus, pentru ceasurile cu coroana care se insurubeaza, exista un risc mai mare de a le fi compromisa etanseitatea daca se tot desurubeaza si se insurubeaza coroana pentru setare, deoarece garniturile se uzeaza mult mai repede.

In mod evident sarcina de a mentine mai multe ceasuri automatice intoarse continuu poate fi dificila asa ca majoritatea detinatorilor sau colectionarilor folosesc dispozitivele de intoarcere automata pentru aceasta, eliminand necesitatea de a-l intoarce manual si de a-l seta.

In general, acest dispozitiv utilizeaza un motor electric cu transmisie pentru una sau mai multe tije care sunt prevazute cu o montura pe care se pun ceasurile: un arc de metal in forma literei C peste care e fixata o pernita de latex sau piele. Plasat pe un astfel de dispozitiv, ceasul se roteste intr-o singura directie sau mai multe, axa de rotatie fiind in centrul ceasului.

Prin urmare, ceasul se roteste in acelasi plan ca si aratatoarele ceasului. Unele versiuni utilizeaza un regulator cu programe controlabile, astfel incat intoarcerea nu se produce in mod continuu, deoarece rotirea continua a unui ceas automatic mareste gradul de uzura exercitat asupra componentelor mecansimului de intoarcere. Miscarea bratului in mod obisnuit este intermitenta.

Pe piata exista o varietate larga de astfel de dispozitive, la preturi de incep de la 50 de euro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *