Ei au pornit cercetarea de la teoria relativitatii (E = mc2), prin care Albert Einstein care a aratat ca materia poate fi transformata in energie si invers.
„Ipoteza lui Broglie asupra valului materie” arata ca materia se poate comporta ca o unda. Astfel, o particula de materie poate, sa se manifeste ca o unda ce oscileaza regulat, precum un ceas.
Frecventa de oscilatie a ceasului ce va arata ora exacta doar cu o particula de materie ar trebui sa fie atat de mare incat nimeni nu ar trebui sa fie vreodata capabil sa o masoare, au explicat oamenii de stiinta.
A fost luat in calcul un fenomen cunoscut sub numele de dilatarea timpului, o alta consecinta a teoriei relativitatii a lui Einstein, ce arata ca in timp ce obiectele se indeparteza si se reintorc la un anumit punct, ele parcurg un timp mai scurt decat obiectele care au stat in acelasi loc tot timpul.
Pentru a recrea acest fenome, cercetatorii au folosit lasere pe atomi de cesiu. „Am divizat un atom in doua si pe unul l-am facut sa stea intr-un punct, in timp ce pe celalalt l-am facut sa se deplaseze”, a explicat Holger Müller, fizician la Universitatea din California.
Faptul ca o jumatate din atomul a oscilat mai putin decat cealalta a insemnat ca, atunci cand aceste jumatati sunt reunite, acestea nu se recombina perfect, dar interferenta care a avut loc a fost masurat de catre cercetatori.
Prin cunoasterea dimensiunii acestei discrepante si intelegand masura in care cercetatorii au deranjat atomul, oamenii de stiinta ar putea deduce frecventa originala la care atomul a oscilat.
In prezent, ceasul dintr-o particula poate sa indice ora la fel de precis ca si primele ceasuri atomice inventate cu 60 de ani in urma, dar mai putin precis decat ceasurile optice.
Holger Muller a explicat pentru livescience.com ca ar putea fi posibil sa se inventeze ceasuri si mai simple, care sa nu se bazeze pe particule deloc: „Teoria cuantica spune ca ceea ce poate parea vid este, de fapt, plin cu particule virtuale care in mod regulat ies in afara existentei, generand forte masurabile. As fi fascinat sa vad daca putem face un ceas care sa nu aiba nicio particula in componeta. Nici macar nu ai nevoie de o particula, ci doar de posibilitatea ipotetica a unei particule care sa masoare timpul”.