joi, aprilie 18, 2024
Ora de IarnaOra de varaOra exacta

Ora exacta de vara 2017. Cand trece Romania la noul orar

ora exacta ceas inainteRomania trece la ora exacta de vara 2017 in noaptea dintre 25 si 26 martie (sambata spre duminica). Trecerea de la ora exacta de iarna la ora de vara are loc in fiecare an in ultimul weekend din luna martie. Ceasul se da inainte, astfel încât ora trei dimineata devine ora patru, iar ziua in cauza are doar 23 de ore.

Primavara inainte, toamna inapoi! Cum se da ceasul la schimbarea orei exacte

Ideea trecerii la ora exacta de vara ii apartine celebrului om de stiinta Benjamin Franklin si provine din secolul al XVIII-lea. Acesta a studiat modul in care lampile cu ulei produceau lumina si cat de eficiente erau acestea.

Intr-o dimineata de vara, Benjamin Franklin s-a trezit la ora 6 si a fost  surprins de cat de multa lumina ii intra in camera. A crezut ca “de vina” sunt lampile cu ulei, care luminau strazile, dar imediat a observat ca soarele tocmai rasarea la orizont.

In anul 1784, Benjamin Franklin a publicat un eseu numit “Un proiect economic”, prin care indemna populatia sa se trezeasca mai devreme, pentru a se folosi de lumina soarelui si a economisi uleiul utilizat la lampile de iluminat public. In anul 1907, ideea lui Franklin a fost preluata de constructorul britanic William Willett, care a propus sa se adauge 20 de minute in fiecare duminica din aprilie si sa se scada aceste minute in duminicile lunii septembrie.

In anul 1908, incercarea de a introduce aceasta regula in Marea Britanie a esuat. Ideea a fost reluata pe 30 aprilie 1916 in Germania, fiind urmata imediat de Marea Britanie, Belgia, Danemarca, Franta, Italia, Luxemburg, Olanda, Norvegia, Portugalia, Suedia, Turcia si Tasmania. Pe 31 martie 1918, ora de vara a fost introdusa si in Statele Unite.

Ideea realizarii unui decalaj orar manual asa incat societatea sa beneficieze de o ora in plus de lumina naturala si astfel sa se economiseasca curentul electric in case si in mediul industrial a fost sustinuta in 1895 de astronomului britanic George Hudson.

Cand se schimba ora exacta in anul 2017 si de ce in Uniunea Europeana ceasurile se dau inainte sau inapoi in acelasi moment in toate tarile.

De cand se schimba ora exacta pe Glob

In 1930 a fost pusa in practica pentru prima data schimbare orei exacte de catre Germania si Austro-Ungaria, fiind apoi adoptata de tot mai multe state ale lumii. In prezent, aproape toate tarile europene au adoptat ora exacta de vara, precum si SUA, Canada, cateva tari din America de Sud, din Africa si chiar cateva provincii din Australia, precum si Noua Zeelanda.

5 comentarii la „Ora exacta de vara 2017. Cand trece Romania la noul orar

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *