Ora exacta
Sep 202013
 

ora de varaVariatia orei exacte este determinata de miscarea de rotatie pe care Pamantul o face in jurul axei polilor.

Astfel, pe durata unei zile (24 de ore), cat Pamantul efectueaza o miscare de rotatie, orice punct, situat pe orice paralela, are o miscare de rotatie de 360°.

Daca impartim cele 360° la 24 de ore (durata miscarii de rotatie), se obtine pentru fiecare ora de miscare a Pamantului o distanta de 15° longitudine, ce se numeste fus orar.

In functie de iluminarea Pamantului de catre Soare, fiecare punct de pe glob trece in timpul unei zile si al unei nopti prin momentele de rasarit, amiaza, apus si noapte. Daca intr-o parte a Pamantului este noapte, iar in cealalta zi, inseamna ca nici ora nu poate fi aceeasi peste tot.

Primul fus orar cuprinde 7° 30′ longitudine vestica si 7° 30′ longitudine estica. Se considera ora 12 atunci cand meridianul din mijlocul unui fus orar se afla in dreptul Soarelui la amiaza. Toate localitatile din acel fus orar au aceeasi ora oficiala.

Pe harta fuselor orare, la vest de linia de schimbare a datei, in emisfera estica, ziua este pe sfarsit, pe cand la est de meridianul de 180°, in emisfera vestica, ziua este la inceputul ei.

Share/Bookmark

  One Response to “Cum se da ora exacta in lume”

 Leave a Reply

(required)

(required)

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>