Ora exacta
Dec 052012
 

Serviciul “Ora exacta” al companiei ROMTELECOM, ce poate fi apelat la numarul 1958, este cel mai vechi centru de mesaje vocale din Romania, cu o “varsta” de peste 25 ani.

In prezent, “ceasul vorbitor” beneficiaza de folosirea semnalului furnizat de satelitii GPS catre serverele NTP (Network Time Protocol) ale Romtelecom, generand secventele vocale corespunzatoare pe iesirile audio ale unor calculatoare.

Precizia „ceasului” de la Romtelecom este asigurata de folosirea semnalului furnizat de satelitii GPS catre serverele Romtelecom, astfel incat eventualele intarzieri nu vor fi mai mari de 100 milisecunde, iar comutarea la ora de iarna / vara, precum si saltul de o secunda pentru compensarea Timpului Coordonat Universal (UTC) furnizat de GPS fata de durata medie a anului solar se face automat.

Toate mesajele vocale prin care se ofera ora exacta au fost reinregistrate in ultima perioada.

Sistemul care furnizeaza serviciul “Ora Exacta” este instalat in Palatul Telefoanelor din Calea Victoriei din Bucuresti . De aici “Ora Exacta” este transmisa catre centralele digitale de unde poate fi accesata de catre apelantii din orice retea de telefonie din Romania, formand numarul 1958*.

Serviciul poate fi apelat si din retelele de telefonie din afara Romaniei care au incheiate contracte de interconectare cu Romtelecom.

Apelurile din alte retele de telefonie se tarifeaza diferit, in functie de planul tarifar stabilit de fiecare operator de telefonie.

* Fiecare minut de convorbire din reteaua fixa Romtelecom este tarifat cu 0,1 € (0,124 € cu TVA). Apelurile din alte retele fixe sau mobile sunt tarifate conform tarifelor stabilite de fiecare operator.

Share/Bookmark

  One Response to “1958 – serviciul “ORA EXACTA” de la Romtelecom”

  1. Felicitari!
    Ne-am tot intrebat (eu si prietenii din copilarie), ce a mai rams din tot ceea ce ne mai amintim.
    Va multumim! si va rugam sa continuati.
    Cu stima.

 Leave a Reply

(required)

(required)

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>