vineri, aprilie 19, 2024
Informatii utileOra exacta

Numarul scurt ROMTELECOM pentru ORA EXACTA, valabil pana in 2013

UPDATE Abonatii ORANGE pot afla cat este ora apeland numarul 5958 (pentru limba romana) sau 5959 (limba engleza), de pe telefonul mobil.

Numarul scurt „ora exacta 1958 a fost preluat de catre reteaua Telekom.

Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM) a publicat un proiect privind prelungirea termenului de utilizare a numerelor nationale scurte 1951 si 1958, alocate in prezent spre utilizare Romtelecom, pana la data de 19 februarie 2013.

Romtelecom putea utiliza aceste numere pana la data de 19 octombrie 2012, aceasta fiind o masura tranzitorie care asigura accesul utilizatorilor la informatiile privind ora exacta (1958) si informatii diverse (1951) pana la migrarea continutului furnizat prin aceste numere catre noi numere ce ar fi urmat a fi deschise spre alocare.

In vederea stabilirii unor resurse de numerotatie adecvate furnizarii unor servicii de tipul celor oferite pe numerele 1958 si 1951, ANCOM a luat in calcul si a analizat mai multe optiuni.

In cadrul acestei analize s-a avut in vedere si numerotatia scurta de forma 19vx(y) care, potrivit Deciziei presedintelui ANCOM nr. 459/2010 este destinata furnizarii serviciilor de interes public la nivel national.

In plus, in perioada acestei analize, ANCOM a constatat un grad relativ scazut de interes al furnizorilor pentru aceste numere. Tinand cont de toate aceste elemente, Autoritatea pregateste in prezent un proiect de decizie care va propune ca in cadrul numerotatiei de forma 19vx(y) sa fie permisa si furnizarea unor servicii de informatii de interes general, dar la un tarif mai mare decat cel perceput pentru furnizarea de servicii de interes public la nivel national.

Deschiderea pentru alocare a unor noi domenii de numere, precum si modificarea conditiilor de utilizare a numerotatiei deja deschise pentru alocare impun si modificarea legislatiei secundare privind cadrul general de reglementare a alocarii si utilizarii resurselor de numerotatie.

In acelasi timp, intrarea in vigoare a Ordonantei de urgenta a guvernului nr. 111/2011 privind comunicatiile electronice, aprobata, cu modificari si completari, prin Legea nr. 140/2012 reclama, de asemenea, o serie de interventii la nivelul legislatiei secundare aplicabile resurselor de numerotatie, respectiv resurselor tehnice.

Toate aceste modificari necesita o perioada de consultare mai lunga si, cel mai probabil, mai multe runde de dezbateri cu furnizorii. ANCOM estimeaza ca procedura de consultare si adoptare a acestui set de decizii se va finaliza spre sfarsitul anului.

De aceea, este esential sa fie asigurat accesul utilizatorilor finali la serviciile oferite de aceste numere scurte in perioada in care se produc modificarile legislative si in acest context, Autoritatea propune prelungirea termenului de utilizare a numerelor 1951 si 1958 pentru actualele servicii.

(comunicat ANCOM)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *