Ora exacta
May 012012
 

Ora exacta oficiala pe teritoriul Romaniei este stabilita de Biroul Roman de Metrologie Legala (BRML) si este afisata de ceasul instalat la etajul 1 in cladirea Institutului.

Ora exacta a Romaniei se calculeaza cu ajutorul unor etaloane atomice cu cesiu, si instalatii auxiliare.

Etalonul national de timp/frecventa, care reprezinta si etalonul scarii de timp a Romaniei, are un sistem de codificare/decodificare care se materializeaza pe un ceas cu precizia de ±1 secunda la 25.000 de ani.

Preluarea orei exacte de la etalonul national asigura o uniformitate din punct de vedere orar pe tot teritoriul Romaniei, cu importanta maxima pentru: sistemul energetic, telecomunicatii, transporturi feroviare, aeriene, terestre, armata, sistemul bancar-financiar, etc.

Pana in anul 2006 ora legala a Romaniei se prelua din diferite surse precum sistemul de pozitionare globala GSP, semnale radio, etc.

Scara internationala de timp este pastrata de Biroul International de Masuri si Greutati din Paris, organism responsabil care conserva unitatile internationale de masura.

Share/Bookmark

 Leave a Reply

(required)

(required)

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>