Ora exacta
Apr 262012
 

Secunda este una dintre cele sapte unitati fundamentale in Sistemul International.

Definitia acestei unitati de masura pentru timp a fost initial legata de perioada de rotatie a Pamîntului în jurul propriei axe, prin împartirea unei zile solare medii în 24 de ore, a fiecarei ore în 60 de minute, si a fiecarui minut în 60 de secunde.

Acest mod de definire a fost suficient de precis pana cînd au aparut ceasuri mai exacte care au dovedit ca rotatia Pamîntului nu are o perioada constanta.

Numarul 60 folosit în divizarea orei si a minutului este probabil mostenit de la sistemul de numeratie în baza 60 folosit de babilonieni.

Secunda a fost, ca urmare, definita ca 1/86400 din zi (ziua solara medie).

Datorita neuniformitatii miscarii de rotatie a Pamântului, odata cu cresterea preciziei ceasurilor, a devenit necesara modificarea definitiei secundei.

În 1967, în urma progresului efectuat în realizarea ceasurilor atomice, secunda a fost din nou redefinita ca durata a 9 192 631 770 de perioade ale radiatiei ce corespunde tranzitiei dintre cele doua niveluri hiperfine ale starii fundamentale ale atomului de cesiu 133. În 1997 a fost adaugata precizarea temperaturii considerate: 0 K.

Share/Bookmark

 Leave a Reply

(required)

(required)

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>