Ora exacta
Apr 302012
 

O echipa de fizicieni de la Institutul National de Standarde si Tehnologie din Boulder, Colorado, Statele Unite ale Americii au dezvoltat un ceas atomic, ce are o frecventa de 10 pana la 15 miliarde de ori pe secunda.

Acest ceas va arata ora exacta in lume cu o precizie de o secunda la 30 de miliarde de ani.

Ceasul functioneaza cu ajutorul frecventei de oscilatie a unui ion de mercur pe lungimi de unda optice.

Ceasurile atomice au fost dezvoltate incepand cu anii 1950 si au folosit tranzitii intre nivelele de energie din atomii de cesiu la frecvente de microunde, pentru a monitoriza timpul.

Deoarece lungimile de unda optice sunt mult mai scurte decat microundele, acuratetea noului ceas este fara precedent in lumea stiintei.

Noua descoperire ar putea imbunatati navigatia prin satelit si distributia energiei electrice, in contextul in care ambele au nevoie de o sincronizare extrem de precisa.

Totusi, pana sa fie acreditat international, noul sistem va trebui sa treaca de mai multe teste facute de oamenii de stiinta.

Share/Bookmark

 Leave a Reply

(required)

(required)

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>